Musik og sang har en stor plads i min hverdag i form af musikprojekt, sangcafè/underholdning og sangskrivning o.a. Det er meget meningsfuldt for mig at være med til at sprede glæde og vække minder hos mennesker i livets sidste fase, hvor musikken kan få en helt særlig rolle. Og på Betaniahjemmet på Frederiksberg, hvor jeg kommer en hel dag hver uge, har man valgt at beholde musikprojektet på snart 3.år. De positive virkninger af projektet, så som trivsel, livsglæde og bedre humør m.m., er mærkbare. Jeg tilbyder nu at opstarte lignende musikprojekter på andre plejehjem.
Min uddannelse, erfaring og indsigt, både indenfor pleje af ældre, for undervisning og for sang og musik, har vist sig at være en UNIK kombination i forhold til at nå de borgere, som deltager i musikprojektet, ikke mindst ældre med demens. Det er en stor glæde at se mange blomstre op og få tændt livsgnisten og når sang og musik virker, er det bevægende at opleve følelser og minder, som bliver vækket og kommer til udtryk.
Jeg har forsøgt at beskrive min indgang til arbejdet med ældre og musik her.
SÅDAN STARTEDE DET
Som barn gik jeg altid og sang og elskede at lytte til især klassisk musik fra radioen. Mine forældre indså, at det ville være godt, hvis de anskaffede et klaver og som 6-årig begyndte jeg så at spille. Det var min kusine, som studerede violin og klaver på musikkonservatoriet, som blev min første spillelærerinde, hun kom hjem til os en gang om ugen. Og lige siden har jeg spillet klaver!
I skolen så jeg meget frem til musiktimerne og nød, at jeg her kunne synge i kor og spille blokfløjte m.m. Interessen for musik førte også til et par år med violinspil og senere i teenageårene til guitarspil, som jeg stadig udøver.
DE FØRSTE OPLEVELSER AF MUSIKKENS TERAPEUTISKE EFFEKT
Det har altid fascineret mig, at ældre mennesker er vidner til historien, de binder før og nu sammen. Som ung, da jeg var afløser på et plejehjem, hvor noget af min familie også arbejdede, skulle vi en dag have en stor fødselsdagsfest og så blev jeg straks involveret i” underholdningen” til festen. Det endte med, at jeg sammen med min moster, som var sygeplejerske på stedet, og mange andre stod på scenen som Bakkesangerinde. Min mor, som også arbejdede der og i øvrigt var en dygtig billedkunstner, malede kulisserne til Bakkefesten. DETTE var den første gang, jeg oplevede hvordan musik og sang kunne tænde et lys i de ældre beboere på plejehjemmet og det gjorde et STORT indtryk på mig.
Det har altid fascineret mig, at ældre mennesker er vidner til historien, de binder før og nu sammen. Som ung, da jeg var afløser på et plejehjem, hvor noget af min familie også arbejdede, skulle vi en dag have en stor fødselsdagsfest og så blev jeg straks involveret i" underholdningen" til festen. Det endte med, at jeg sammen med min moster, som var sygeplejerske på stedet, og mange andre stod på scenen som Bakkesangerinde. Min mor, som også arbejdede der og i øvrigt var en dygtig billedkunstner, malede kulisserne til Bakkefesten. DETTE var den første gang, jeg oplevede hvordan musik og sang kunne tænde et lys i de ældre beboere på plejehjemmet og det gjorde et STORT indtryk på mig.
Men selvom musikken fyldte meget i mit unge liv, blev jeg alligevel fristet til at tage en sygeplejeuddannelse og jeg startede på Herlev sygeplejeskole. I en praktikperiode på Neuromedicinsk afdeling på Gentofte Centralsygehus fik jeg igen en FANTASTISK OPLEVELSE AF, HVAD MUSIK OG SANG KAN GØRE: Jeg skulle bade en patient, en mand med halvsidig lammelse og ekspressiv afasi (forstår alt, men kan ikke tale/udtrykke sig) og mens han sad på badestolen og blev bruset over, så faldt det af en eller anden grund naturligt for mig at synge lidt, hvorefter patienten pludselig med KRAFTIG stemme sang med i vilden sky! Han sang flere sætninger helt rigtigt på trods af hans ellers store vanskeligheder med at tale. Siden den dag livede patienten meget op, hver gang han bare så mig og vi sang os gennem megen kommunikation, hvilket førte til en masse grin hos os begge. Jeg havde fået nyt stof til eftertanke.
SYGEPLEJE ELLER MUSIK ...
På grund af familieforøgelse holdt jeg pause med studiet til sygeplejerske og senere besluttede jeg i stedet at uddanne mig videre indenfor musik, men inden da, konverterede jeg sygeplejestudiet til en sygehjælpereksamen. Det førte mig nu videre til musik- og billedkunststudier på seminariet, mange års arbejde som rytmik- og musiklærer for børn og unge og undervejs hele tiden løbende arbejde som sygehjælper på plejehjem. I arbejdet som sygehjælper, har jeg altid prøvet at skabe tid og rum for sang og ofte samlet beboere omkring et klaver for at synge, eller taget min guitar med på vagt. Kimen til ideen om musikprojekt for ældre blev således lagt helt fra starten og har fulgt mig siden.
Tilbage
Levende Sanser / Mettebjørg Nicola Poulsen Mobil: 40 73 83 36 Mail: mette@levende-sanser.dk